CPA – Cost per action

CPA

De CPA is een term die staat voor de kosten van een bepaalde actie die wordt uitgevoerd door een bezoeker. Deze term komt vaak voor binnen de affiliate marketing wereld, maar soms ook in andere vormen van online marketing. De beoogde actie is vrijwel altijd een vorm van conversie. Een bezoeker toont interesse in iets of bestelt een product. Zo kunnen we de CPA onderverdelen in CPS (cost per sale) of CPL (cost per lead). 

Wanneer je een cost per action marketingcampagne uitvoert betaal je als adverteerder voor de daadwerkelijke opbrengsten van een marketingcampagne. Dit zorgt ervoor dat het risico voor de adverteerder daalt en het stimuleert de uitgevers of de affiliaties om uitingen zo aantrekkelijk en effectief mogelijk uit te werken. Je betaalt pas wanneer de potentiële klant echt iets doet en wanneer deze dus voor de beoogde conversie zorgt.

Elke actie die wordt uitgevoerd is dan ook een succes en je genereert inkomsten voor uw bedrijf. De kostprijs van een CPA ligt dan uiteraard ook wel hoger dan bijvoorbeeld van een CPC. Om deel te nemen aan een dergelijke marketingcampagne moet je je website wel in staat stellen om de klant te kunnen traceren binnen het systeem. Zo kan het advertentiebureau meten welke verkoop of inschrijving plaatsvindt en welke niet. Wanneer je gebruik maakt van kortingscodes kun je eenvoudig nagaan welke verkopen bij de campagne horen en welke niet.

CPC – Cost per click

De CPC of Cost per Click is een maat om de kosten van een onlineadvertentie weer te geven. Anders dan traditionele manieren zoals bijvoorbeeld gedrukte media, betaal je niet voor de advertentie zelf, maar voor het aantal klikken die je er op krijgt. Zo betaal je efficiënt voor wat het je oplevert in plaats voor enkel en alleen de zichtbaarheid.

Bij Google is de CPC bijvoorbeeld een nogal wisselend bedrag. Het wordt bepaald door een zeer complex biedingssysteem. Diegene die bereidt is om het meest te betalen voor een klik, krijgt automatisch de advertentie. Deze veiling gaat gelijk met het vertonen van de advertenties op websites of in de zoekmachines. De kosten kunnen op deze manier helaas, en zeker bij succesvolle advertenties, flink oplopen. Je krijgt hier namelijk veel kliks en je betaalt er ook flink voor..

Het is dus een absolute must om op zoek te gaan naar die advertenties die u in de mogelijkheid stellen om u een hoog volume aan kwalitatieve bezoekers te geven tegen een lage CPC. Bezoekers klikken uiteraard graag op click-bait zoals ‘gratis iPad te winnen’. Maar wellicht zijn deze mensen wel niet geïnteresseerd in de diensten die jij verkoopt waardoor dit geen klanten zullen worden en deze doelgroep snel zal afhaken. Misschien is dan juist een wat hogere CPC in uw voordeel, omdat je dan uw precieze doelgroep daarmee kan aantrekken