Alt tag of Alt-attribuut

De Alt tag is een specifieke benaming voor meta beschrijvingen van afbeeldingen. In de Alt tag kun je beschrijven wat er te zien is op de foto of welke informatie of toegevoegde waarde de afbeelding heeft voor uw artikel of website.

Wanneer de alt tags goed zijn ingevuld kunnen zoekmachines hiermee rekening houden en ze meewegen in hun oordeel over de pagina van uw website. Op deze manier zie je dus dat het loont om de omschrijvingen aan de achterkant van uw website netjes en correct bij te werken. Dit zowel om hoger te komen in de zoekresultaten met de pagina apart of met de volledige website hoger te ranken in de zoekmachine. Bij het correct toepassen van de Alt tag zul je er ook voor zorgen dat je afbeelding goed geclassificeerd en teruggevonden worden in Google Afbeeldingen.

Tevens is er voor blinden speciale software beschikbaar op het internet waarbij pagina’s worden voorgelezen voor de gebruiker. Dit noemt met readspeakers. Deze programma’s maken bij afbeeldingen gebruik van de meta beschrijvingen om de gebruiker te vertellen wat er op de afbeelding te zien is. 

In een content management systeem is het heel eenvoudig om deze alt-tags in te voeren en het is dan ook een must om dit te doen. Zo kunt u eventueel uw website verder optimaliseren als dit nog niet gedaan is.

Anchor tekst

Anchor tekst wordt ook wel eens ankertekst genoemd. Deze benaming staat voor de woorden die worden weergegeven wanneer met een hyperlink plaatst. Deze worden zowel gebruikt voor de gebruiksvriendelijkheid voor de bezoekers als voor SEO doeleinden. Doordat een bepaalde woordcombinatie klikbaar wordt gemaakt krijgt de achterliggende pagina meer SEO waarde of relevantie omtrent die woordcombinatie. 

Voor SEO doeleinden zijn de KLIK HIER knoppen dus volledig uit den boze. Dan maak je beter een leuke anchor tekst voor je hyperlink. Tevens is het voor de gebruiker ook duidelijker en overzichtelijker om een beschrijvende anchortekst te gaan gebruiken. In een nieuwsbrief of een pdf document kunt u dit ook gebruiken bij een hyperlink.

Hou goed rekening met een passende anchortekst wanneer je veel met backlinks en interne links werkt. Pas wel op voor over-optimalisatie, de Google Pinguin update straft namelijk anchorlink spam zwaar af.