LinkedIn marketing

linkedin

LinkedIn is zeer succesvol in Nederland. Niet alleen is het netwerk de afgelopen jaren snel gegroeid, ook de activiteit van Nederlanders op het netwerk ligt op een zeer hoog niveau. Bijna nergens ter wereld wordt het zakelijke netwerk zo actief gebruikt als in ons land.

Adverteren op LinkedIn is mogelijk via LinkedIn Ads. Dat is vergelijkbaar met Facebook Ads.

Targeting bij LinkedIn

Net als bij Facebook is een verregaande vorm van targeting mogelijk. Denk daarbij aan de volgende onderwerpen:
– Functietitel
– Werkgebied
– Sector
– Locatie
– Grootte bedrijf
– Naam bedrijf
– Leeftijd
– Groepen.

Het is mogelijk om combinaties te maken van deze onderwerpen. Zo kun je een campagne maken die zich richt op alle professionals die als functietitel ‘online marketeer’ hebben, lid zijn van de groep ‘Marketingfacts’ en werken bij een bedrijf dat maximaal duizend medewerkers heeft.

De ervaring leert dat targeting zeer wenselijk is, maar een te scherpe targeting kan weer averechts werken. Dat komt doordat LinkedIn een bepaalde hoeveelheid views wil genereren om te bepalen of de campagne wel of geen succes is. Campagnes die te scherp zijn opgezet, lopen het risico om snel door LinkedIn te worden gestaakt. Een doelgroep van ongeveer 50.000 tot 150.000 mensen werkt doorgaans het beste, al is soms een grotere groep vereist.

Aandachtspunten bij LinkedIn marketing

Net als bij Google Adwords en Facebook Ads werkt LinkedIn volgens een veilingsysteem. Bij LinkedIn geldt echter een relatief hoge minimumprijs. De adverteerder moet minimaal twee euro bieden per klik. Als er veel adverteerders zijn die een specifieke groep proberen te bereiken met hun advertenties, stijgt de klikprijs snel. Als je bij Adwords of Facebook Ads een bod doet van drie euro, is het mogelijk dat je uiteindelijk maar dertig cent betaalt. Bij LinkedIn betaal je altijd twee euro, ook als er geen enkele andere partij is die een campagne op dezelfde doelgroep richt als jij.
Bij LinkedIn speelt nog een ander element mee. Als de advertentie, ondanks een hoog bod, te weinig kliks genereert, wordt de campagne bijzonder snel uitgezet. LinkedIn beloont advertenties met een gemiddelde klikratio van minimaal 0,025 procent. Als je campagne daar voor langere periode onder komt, is het lastig om het gemiddelde weer op peil te krijgen. In dat geval kun je beter een nieuwe campagne starten en de lopende campagne staken.

Wat scoort op LinkedIn?

Advertenties bestaan uit een klein plaatje (50 x 50 pixels), een kop en een tekstje. Maak de advertentie aantrekkelijk met een goede call to action en een opvallend plaatje. Tevens gelden hier de aanbevelingen die ik voor Google AdWords noemde in hoofdstuk 1.

LinkedIn is een zakelijk netwerk. Houd daarmee rekening bij de samenstelling van de advertenties. Advertenties die goed scoren, bevatten bijvoorbeeld links naar whitepapers, gratis software, interessante publicaties, en relevante producten en diensten. Het promoten van consumentenproducten op LinkedIn levert meestal minder succes op.

Testen van de campagne

Juist bij LinkedIn geldt dat het aanmaken van een grote hoeveelheid advertenties wenselijk is. Het netwerk stelt nu eenmaal hoge eisen aan de klikratio op advertenties. Tevens geldt dat advertenties die vandaag succesvol zijn, over een paar dagen veel slechter kunnen scoren. Het geregeld verversen van de advertenties is wenselijk, zeker indien de klikratio in een dalende lijn zit.

Display campagnes en mobile advertising op LinkedIn

Naast het plaatsen van advertenties via het selfservice systeem van LinkedIn, is het ook mogelijk om grotere display campagnes op LinkedIn te draaien. In Nederland is al enige tijd een verkoopkantoor aanwezig waar dit soort campagnes kan worden ingekocht. Er geldt wel een minimumbudget van vijfduizend euro, en afrekenen gebeurt op basis van views. Het CPM tarief (kosten per 1000 views) wisselt van vijf tot twintig euro, afhankelijk van de doelgroep. Zo is het duurder om CEO’s te bereiken dan juniors.

LinkedIn biedt zowel bannerposities aan, vooral voor formaten als rectangles en skyscrapers, maar ook een gesponsorde tekstlink die bovenaan pagina’s verschijnt. De tekstlink is over het algemeen goedkoper. Afhankelijk van de doelstellingen, kan het daarom interessant zijn om voor de tekstlink te kiezen.

Mobiel adverteren op LinkedIn

Begin 2013 werd 23 procent van alle pageviews op LinkedIn gegenereerd met een mobiel apparaat als een smartphone of een tablet. Net als andere sociale netwerken biedt LinkedIn de mogelijkheid om op die omgevingen te adverteren. Bij LinkedIn is het mogelijk om een rectangle te plaatsen of een gehele pagina te claimen. Deze betaalde uiting verschijnt op de vijfde pagina die de gebruiker bekijkt. Betaling geschiedt op basis van een bedrag per duizend views (CPM tarief).

Campagne starten

Als je wilt starten met LinkedIn ads, ga je naar http://www.linkedin.com/advertising. Daar vind je handige tips en kun je direct een campagne starten.