Vóór- en nadelen van WordPress websites

WordPress wordt steeds meer en meer door bedrijven gebruikt om hun website te laten maken. Het is momenteel zelfs zo groot dat méér dan 30 procent van het hele internet WordPress gebruikt. Maar wat maakt dit CMS nou zo groot en ontzettend populair, en wat zijn de nadelen van dit redelijk nieuwe systeem? Dat hebben wij voor u uitgezocht in dit artikel!HEt

Het begin van WordPress

Laten we beginnen bij het begin van WordPress, dit dateert uit 2003. Toen hebben Matt Mullenweg en Mike Little WordPress opgericht. De aanleiding hiertoe was het plots verdwijnen van de ontwikkelaar van het destijds populaire b2/cafelog. Door de verdwijning van deze ontwikkelaar verschenen er geen updates meer, waardoor veel bloggers met verouderde websites kwamen te zitten. In een blog op het internet stel Matt Mullenweg voor om op basis van het oude b2/cafelog een nieuw systeem te ontwikkelen, Mike Little reageerde heel enthousiast op dit blog en vervolgens begonnen de twee heren aan het ontwikkelen van hun nieuwe CMS.

Gebruiksgemak en innovatief

Maar wat maakt WordPress nou zo’n populair systeem? Dit komt doordat het vooral gaat om het gebruiksgemak, vroeger moest je namelijk veel van programmeertaal snappen om een website te kunnen ontwikkelen. Hoewel WordPress draait op de programmeertaal PHP, hoef je zelf geen enkel woord hiervan te kunnen schrijven om een goede website te kunnen maken.

Verder is het bijzondere van WordPress dat er over de hele wereld honderden mensen tegelijk werken aan het verbeteren van dit CMS syteem. Maar deze particulieren krijgen niet betaald door WordPress voor het ontwikkelen van nieuwe plug ins en het verbeteren van het systeem. Het idee hierachter is dat WordPress door het continue verbeteren populair is en blijft, en hierdoor dus meer geld oplevert voor de ontwikkelaars. Dus zonder dat je direct betaald krijgt door WordPress, valt er dus wel degelijk geld mee te verdienen. Op deze manier verslaat WordPress dus ook met gemak de commerciële CMS’en. Want een commerciële CMS heeft natuurlijk niet zo’n brede ontwikkelingskracht, aangezien het vanuit de organisatie moet komen met beperkte middelen en mensen.

Doordat de achterliggende technologie van WordPress vanaf de grond af is afgestemd op zoekmachineoptimalisatie (SEO), maakt dit WordPress zeer geschikt voor online marketing. Je kunt bij WordPress haast alles optimaliseren, denk aan; laadsnelheid en sitestructuur. Bij een andere partij, denk aan Lightspeed, ben je totaal afhankelijk van de ontwikkelaars en kun je zelf haast niks aanpassen.

Voordelen WordPress:

Wij hebben in een grafiek de vóór- en nadelen van WordPress neergezet:

  Gebruiksvriendelijk   WordPress is te gebruiken voor zowel ervaren als onervaren ontwikkelaars
  SEO   WordPress is vanaf grond aan perfect ontwikkeld voor SEO diensten
  Continue ontwikkeling WordPress komt gemiddeld met 8 updates per jaar, die je met één klik kunt installeren
  Groot aanbod aan functionaliteiten en plug ins Er zijn meer dan 25.000 plug ins aanwezig, en er blijven meer ontwikkeld worden
  Compatibel met alle devices   Je kunt makkelijk een mobiele variant van je website maken
  Onafhankelijk Ben je niet tevreden met de leverancier? Dan kun je zonder dat je ergens aan vast zit switchen
  Kosten Doordat het grootste deel van het werk al voor je gedaan is, bespaar je met WordPress een hele hoop kosten

Nadelen

  Veiligheid Omdat het zo populair en toegankelijk is, proberen veel hackers Malware via lekken te verspreiden
  Snelheid   Bij het gebruik van veel plug ins kan WordPress traag worden
  Compatibiliteit plug ins en thema’s   Door verschillende code van ontwikkelaars kunnen er conflicten tussen plug ins ontstaan

Hoe kun je met deze nadelen omgaan?

  • Veiligheid: Het is natuurlijk altijd een risico als je met een open source CMS aan de slag gaat, omdat het openbaar is voor iedereen. Omdat het ook de grootste CMS van het moment is, maakt dit het natuurlijk aantrekkelijk voor hackers om aan de slag te gaan. Via slecht geprogrammeerde plug ins weten de hackers zich tot jouw website te werken. Ook zijn vaak slechte wachtwoorden een oorzaak van gehackte websites. Verder raden wij altijd aan om WordPress te up daten wanneer hier een mogelijkheid toe is en om geen onbekende plug ins te gebruiken die door andere mensen zijn gemaakt dan onder welke naam het uitgegeven wordt.
  • Je kunt de snelheid van je eigen website verbeteren binnen WordPress door de juiste combinatie van plug ins gebruiken
  • Je kunt de verschillende plug ins eerst op een staging server proberen, hierdoor kun je zien of de plug ins samengaan of dat er conflicten tussen de code ontstaat.

Hopelijk hebben wij je nu wat beter geïnformeerd over de voor- en nadelen van WordPress. Lees hier verdere blogs over WordPress gerelateerde onderwerpen, zoals SEO en Linkbuilden